back to top

Johan Ståhlberg

Hur Netflix hjälper mig i mitt arbete

En rubrik jag aldrig trodde jag skulle skriva. Men jag lovar att det kommer låta vettigt. Inspiration, idéer och ren kunskap kommer från alla möjliga håll. Magasin, bloggar, poddar, filmer… och Netflix. Nu tänker du hur kan Netflix hjälpa mig i mitt arbete? Jag insåg nyligen själv hur att streckkolla en serie faktiskt kan hjälpa mig.

För någon vecka sedan började jag kolla på serien LOVE, DEATH + ROBOTS på Netflix. En serie bestående av totalt 18 korta avsnitt som alla innehåller temat kärlek, död eller robotar. Vi får följa robotar som turistar på jorden långt efter vi har försvunnit genom naturkatastrofer som vi själva orsakat. Eller bönder bosatta på en annan planet som försvarar sina skördar mot invaderande monster genom att styra stora robotar, tillsammans med många andra historier. Vissa mer bisarra och vissa otroligt välanimerade.

The Netflix logo on a red background.

How Netflix can help you in your line of work.

Och här är hur serien hjälper mig i mitt arbete:

Jag började kolla av en slump och var helt förtrollad efter två avsnitt. Jag streckkollade dem alla under mina frukost- och lunchpauser. Jag kunde inte vänta på att se vad nästa historia skulle komma med – jag ville bara se mer och mer. Efter att jag sett alla avsnitten som Netflix hade att erbjuda så började jag fundera på vad det var som gjorde att jag fastnade så hårt för serien. Min slutsats är att det inte var historien eller intrigerna i sig, utan att varje avsnitt som jag så fint serverades hade sin egna helt unika artistiska stil. Varje nytt avsnitt hade sin egna grafiska stil som sträckte sig från extremt välanimerade avsnitt på gränsen till realism, till en mer tecknad stil och vissa med verkliga skådespelare.

Flera lager av klister

Det var variationen av avsnitten som gjorde det hela intressant – att se hur nästa avsnitt skulle se ut. På detta sätt gjorde Netflix det säkert att min uppmärksamhet var riktad mot dem genom att hålla mig fast med flera lager av lim, så att säga. Oftast när man kollar en serie så går din egna grad av intresse upp och ner beroende på hur intressant det specifika avsnittet är. Om det är ett svagare avsnitt tar vi chansen att gå på toaletten, skrolla igenom våra sociala medieflöden eller i värsta fall – slutar titta. I detta fall gjorde Netflix det säkert att jag fortfarande satt och glodde på andra sidan skärmen genom att både använda sig av en bra story med drama tillsammans med snygga och varierande typer av visuellt starka avsnitt. Ingen chans att smita med dubbla lager av superlim som håller dig kvar med andra ord.

Hur du kan använda detta

Samma tänkt funkar för dig och ditt arbete. Genom att hålla ditt egna arbete varierat kommer du hålla din nyfikenhet och kreativa lust på tå att alltid skapa nytt. Detta gäller för potentiella kunder med. Till exempel, om en marknadschef letar efter en ny fotograf att hjälpa dem visualisera sitt varumärke, så vill du inte att denne ska se enbart samma typ av bilder i din portfolio.

Nu menar jag inte att du som fotograf ska visa bilder från alla möjliga inriktningar, som porträtt eller bilar, när du marknadsför sig som en naturfotograf. Det skulle bara bli spretigt och skapa förvirring om vad du faktiskt gör. Men som naturfotograf kan du visa upp alla olika typer av naturfotografi i olika konstnärliga tillvägagångssätt som exempel; minimalism, svart-vita porträtt av löv eller hur du porträtterade en hel nationalpark genom att använda en speciell teknik. På detta sätt kan du leverera varje ny story du skapar på ett unikt tillvägagångssätt, samtidigt som du håller dig inom din typ egna arbete, precis som LOVE, DEATH + ROBOTS på Netflix.

Love,
Johan, Creative Visualization

Post a Comment