back to top

Johan Ståhlberg

Din flytande pool av kunskaper

Du kan antagligen mer än en sak. Kunskap som du lärt dig under årens lopp som yrkesverksam. Det kan vara fotografi, skriva texter, projektledning till helt andra typer av färdigheter så som bokföring, skidåkning och matlagning. Som frilansare använder man oftast alla sina olika kunskaper, på ett eller annat sätt. Det är komiskt hur vi spenderar år efter år (och pengar) på att förfina vårt hantverk. Vi tränar, kämpar, läser böcker, bloggar och fackpress för att lära oss vad som är nytt och hålla jämn fot med branschen. Allt detta bara för att ibland finna oss själva med att använda en av de kunskaper som bara råkade fastna på vägen.

Kunskaper som kommer och går

Under de första 10 veckorna av 2019 har just detta varit fallet för mig. Jag har producerat runt 17 olika texter för mina kunder, samtidigt som jag enbart gjort 7 stycken uppdrag som fotograf. Missförstå mig inte, jag älskar att skriva och att berätta en bra historia genom ord, men det har aldrig varit vad jag har pluggat eller planerat att jobba med. Jag har studerat fotografi, filmskapande och kommunikation inriktad mot de digitala plattformarna, men aldrig konsten att skriva.

Alla olika typer av jobb verkar komma i vågor, vissa månader gör jag 95% fotojobb och bara något enstaka skrivjobb. Medan andra månader är det mer av det senare. Det verkar som de jobb jag gör som copywriter är mest frekventa under de månade som ”hamnar emellan” så att säga, som december och januari. Kan det vara för att text är mindre produktionstungt när det kommer till utrustning, platsbundet och att det ibland krävs fler personer för att få till en bild eller film? Som företag har du oftast planerat din innehållsproduktion så alla bilder och filmer är gjorda i god tid innan ledigheten. Sen, när det börjar närmas sig att publicera allt kommer insikten att det saknas text, du, du behöver förtydliga här och få in några extra rader där.

Jag vet inte varför det blir så eller om det bara är för mig. Men, jag tycker både det är kul och fascinerande hur dessa kunskaper, som bara råkade fastna på vägen, kan hjälpa till att försörja sig på, utan att du varken studerade eller planerade för det.

Har du några kunskaper som kom med av bara farten och som hjälper dig att tjäna pengar? Hör av dig!

Post a Comment