back to top

Johan Ståhlberg

Är inte enbart namnet på låten ”Whitout you” från 1989 av Nikki Sixx och Mick Mars från Mötley Crüe. Utan också något väldigt viktigt att ha med sig när man ger sig ut på äventyret som är att vara frilansare eller egen företagare. Just därför behöver du hålla dig sann till ditt Jag i ditt företag.

Genom åren så har jag mött, intervjuat och jobbat tillsammans med några av de mest briljanta kreatörer och konstnärer på jorden idag. Den legendariska Anton Corbijn i sin privata studio i Nederländerna, musikvideo regissören – nu fotograf – Nick Brandt (Michaels Jacksons Earth Song) i Stockholm och balettlegenden Anneli Alhanko som är en av endast 13 personer i världen med titeln Ballerina Assoluta.


En sak gemensamt

Alla dessa är på den absoluta toppen i vad de gör och de har alla en sak gemensamt. Men först, låt mig förklara lite bättre vad jag menar.

Idag finns det mer fotografer, modebloggare, streamers och Instagram-modeller än vad vi kan räkna och behöver – för att tillgodose marknadens behov. Med andra ord, det är massivs med folk som gör exakt samma sak som dig och som skriker efter uppmärksamhet där ute. Så allt handlar om bruset. Eller rättare sagt din förmåga att nå igenom bruset. Om du tittar på de exempel som jag nämnde ovan så har de alla en sak gemensamt. Förutom att de under tiotusentals timmar spenderat sin tid på att finslipa hantverk, kämpat och nött (så klart). I deras arbeten ser du superba fotografier eller en ballerina som rör sig mer graciöst än alla andra, men du ser också klart och tydligt dem och deras personlighet i allt de gör.

Anneli Alhanko skulle aldrig ha blivit så ikonisk som hon är idag om det inte vore för hennes förmåga att axla en roll och göra den till sin egna tolkning. Anton Corbijn skulle aldrig varit Rockfotografen med stort R om han bara var en av alla andra som fotograferar svart/vita bilder på rockstjärnor. Nick Brandt skulle aldrig fått sådan kommersiell succé om han inte gett hela sitt hjärta till djuren i Afrika genom sitt arbete, vilket i slutändan är han själv.

Du är nyckeln till försäljning

Så, när du startar ditt företag eller bestämmer dig för att använda sociala medier yrkesmässigt så måste Du genomsyra allt du gör. Vem som helst kan bli bra på ett hantverk, men vad som säljer och anledningen till att de väljer just ditt företag är du. För när du visar din personlighet så håller du det du gör nära om hjärtat och det du producerar och visar upp blir genuint och äkta. Det är något som lönar sig i slutändan.

För hur många andra fotografer, streamers eller modebloggare ser vi idag som ser och gör exakt samma sak som alla andra? Det är svårt som tusan, men var du, var unik!

Love,
Johan, Creative Visualization

Post a Comment