back to top

Johan Ståhlberg

Belöningen från det dagliga nötandet

Det dagliga nötandet. Ett både hemskt ord med en väldig vacker innebörd. Det dagliga nötandet som egen företagare för att komma ett litet steg framåt mot målet. Att stå pall när saker och ting inte går som du önskar och vara stark nog att fortsätta kämpa för något du tror på. Det dagliga nötandet är en av de mest tuffa och påfrestande saker ditt sinne utsätts för, men det är också något väldigt givande…

Det dagliga nötandet med ständiga upp- och nedgångar. Ena dagen är du full av energi och entusiasm för ett nytt projekt, ett väl utfört jobb eller den idé som du haft i huvudet så länge börjar äntligen ta form – livet leker. Plötsligt, verkligheten slår till och du känner dig inte lika glad längre, utmattad är ett mer passande ord. All din energi och vind i seglen som du hade – borta!

Sluta aldrig kämpa

Saken med nötande är att det alltid lönar sig i längden. Precis som Rom byggs inte ett framgångsrikt företag, projekt eller vad som på en dag. Som många av er kanske vet håller jag i skrivande stund på med min tredje bok tillsammans med Balkong Förlag (som frilansfotograf i mitt andra företag). Jag ska försöka berätta om mitt dagliga nötande utan att avslöja för mycket.

Allt startade för några år sedan med en idé på andra sidan jorden i Perth, Australien. Med min bakgrund som fotograf inom actionsport branschen gillar jag att fotografera saker med rörelse. Men jag hade utvecklats vidare och börjat fotografera mode för att utvecklas kreativt som fotograf och människa. Av en slump så stötte jag på balett på det universitet (ECU) där jag studerade kommunikation och konst., och jag föll dansen direkt. Jag såg ett sätt att kombinera min kärlek för action och rörelse med det vackra och den kreativa frihet som modefotografi erbjöd.

A pair of worn out ballerina shoes on the floor.

Worn out ballerina shoes after a long grind.

En lång väg att gå

Snabbspola fram till idag. Min idé har mognat över åren och gått från en suddig bild i mitt huvud till en mer klar tanke nu på papper. Men, det har vart en hel del dagligt nötande längs vägen:

–      Min kreativa partner som jag skulle göra boken tillsammans med var tvungen att hoppa av på grund av framgångar i hennes karriär (grattis Hannah!). Tillbaka till steg ett igen.

–      Har svårt att hitta nya människor att fotografera för min bok. Frågar många, får nästan inga svar tillbaka. Allt känns skit och tänker att detta kommer inte funka.

–      Börjar få en del svar tillbaka och lyckas få en livs levande och världskänd legend med i boken. Fortsätt kämpa framåt och fortsätt fråga. Ge aldrig upp.

–      Livs levande och världskänd legend nummer två slutar kommunicera tillsammans med några andra deltagare. Tillbaka till (nästan) ruta ett igen. Känner på nytt att detta inte kommer funka.

–      Livs levande och världskänd legend nummer ett öppnar massvis med dörrar och delar med sig av kontakter. Kopplas ihop med massor med bra människor att fotografera för boken. Livs levande och världskänd legend nummer 2 börjar kommunicera igen och ett datum för intervju och fotografering spikas. Nötandet börjar ge resultat. Fortfarande en lång väg att gå.

Nötandet är verkligen en bergochdalbana med upp och nedgångar utan dess like. Men om du är ihärdig och vägrar ge upp, oavsett vad du har framför dig, så kommer du nå ditt mål, garanterar. Du behöver bara klara av att hantera de motgångar du stöter på (för det kommer du) och inte låta dig slås ned av dem och ditt tvivel.

Jag är väldigt intresserad av att få höra om ditt nötande. Har du en historia att dela med dig av? Skicka den till Johan@fashionstories.nu så lägger jag upp den på bloggen.

Love,
Johan

Post a Comment