Här om veckan satt jag och funderade på hur jag och andra tar sig an uppgifter på olika sätt. Och hur beroende det är vem man är som person hur de olika tillvägagångssätten kan se ut. Självklart spelar tid, vilken typ av uppgift och andra faktorer såklart in. I min bekantskapskrets är det spridda skurar där vissa är väldigt betänksamma och vänder på varenda sten och möjlighet innan de startar medan vissa (som mig själv) slänger sig med huvudet först in i uppgiften.
Personligen är jag en av dem som slänger sig in för att testa vattnet och för att komma igång och få känslan av projektet. När jag sedan känner att jag fått en bra grund så analyserar jag, funderar och tänker efter. Jag tycker alltid det går lättare att fortsätt och slutföra något när man väl har startat än att faktiskt samla energi och få tummen ur att börja.
Skjut först, fråga sedan
När jag startar och kastar mig in i en uppgift så börjar jag någonstans bygga en grund eller struktur för vad komma skall. Det kan vara att jag skrivit ingressen och de första styckena på en text eller satt känslan på den första bilden i en serie. När jag sedan jobbat ett tag så stannar jag av och tar ett steg tillbaka och funderar. I huvudet bockar jag de flesta checklistor som jag har innan jag fortsätter för att försäkra mig om att jag är på rätt väg:
– Är det tydligt budskap
– Hur ser man detta från mottagarens sida?
– Är det för många budskap?
– Kan jag göra på något annat sätt?
– Kan jag förkorta och förtydliga
– Funkar detta på en mobilskärm?
– Sär denna bild enhetlig med de andra?
– Har jag överarbetat bilden?
– Kan jag hitta inspiration från andra?
På detta sättet tycker jag att ge sig an en uppgift blir mycket lättare. Då den svåraste biten som sagt är att faktiskt starta. Ge dig in, testa och se till att ha kul på vägen. Sedan analyserar du, funderar och eventuellt justerar. För när den där deadlinen kommer krypande har du redan kommit en bra bit på vägen och slipper ångra att du inte kastade dig in och började direkt.